Contact
nl
Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 020 -379 23 21
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

T (+31) 020 379 23 21
TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

T (+31) 070 204 04 88
TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

T (+31) 010 268 20 00
Auteur: Jeroen Burger Geplaatst: 16 september 2022 Gelezen: 135

Notre-Dame: Wie is er aansprakelijk voor de schade?

Wie kent de – klokkenluider van de – Notre-Dame niet? Eén van de belangrijkste kathedralen ter wereld en één van de grootste toeristische attracties van Frankrijk, met circa dertien miljoen bezoekers per jaar. De eerste steen werd gelegd in 1163 en Napoleon kroonde zich er in 1804 tot keizer.
Nu maandagavond de kathedraal, samen met een deel van haar zeer kostbare inhoud (zoals kunst en relikwieën), grotendeels is verwoest zal ook een juridische strijd losbarsten over de vraag wie hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden en welke partij (verzekeraar of (rechts)persoon) de schade moet betalen. Natuurlijk dient deze vraag in dit geval naar Frans recht beantwoord te worden, maar wie zouden er naar Nederlands recht aansprakelijk kunnen worden gesteld?

Is er iets afgesproken?

De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld en daarom blijft het nog even gissen of een bij de renovatie betrokken partij aansprakelijk is of een partij die helemaal niets met de Notre-Dame van doen heeft. In principe kan een bij de renovatie betrokken partij (toerekenbaar) tekort zijn geschoten in nakoming van een voor deze renovatie gesloten overeenkomst. De onderliggende overeenkomst bevat normaal gesproken namelijk afspraken over het waarborgen van de kwaliteit van de verbouwing, maar bijvoorbeeld ook over de verdeling van de risico’s, op grond waarvan mogelijk één van de partijen aansprakelijk gesteld kan worden voor het huidige drama.

Onrechtmatige daad

Naast deze juridische route kan geprobeerd worden om een bij de renovatie betrokken partij of een derde partij aansprakelijk te stellen op grond van een zogeheten onrechtmatige daad. Kort samengevat is er bij een onrechtmatige daad doorgaans geen sprake van een onderliggende overeenkomst en dient er voor zulke aansprakelijkheid sprake te zijn van een toerekenbare onrechtmatige gedraging van een (rechts)persoon. Dit is bijvoorbeeld het geval als er door iemand een fout is gemaakt als gevolg waarvan de brand is ontstaan.

Schade

In beide gevallen zal vervolgens een discussie losbarsten over welke schade aan de tekortkoming en/of fout kan worden toegerekend en hoe hoog de schade is die voor vergoeding in aanmerking komt. Bijvoorbeeld de vervangingswaarde of de boekwaarde.

Mijn voorspelling is dat er de komende jaren nog veel discussie zal zijn over de vraag wie aansprakelijk is voor de schade aan de Notre-Dame en ook over wie er uiteindelijk moet betalen.

Mocht je ook een vraag hebben over aansprakelijkheid met betrekking tot vastgoed, stuur dan voor meer informatie een e-mail naar jeroen@arbeidadvocaten.nl of bel naar 020 – 379 23 21.

Zie onder meer:
Bij de Notre-Dame ligt verval al eeuwen op de loer
Brand Notre-Dame drie mensen licht gewond
• Heropbouw gaat honderden miljoenen kosten