Contact
nl
Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 020 -379 23 21
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

T (+31) 020 379 23 21
TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

T (+31) 070 204 04 88
TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

T (+31) 010 268 20 00
Auteur: Diederik Donk Geplaatst: 16 september 2022 Gelezen: 163

Hema Amsterdam is als merk niet geregistreerd en mogelijk ook misleidend

Vandaag werd bekend dat de Hema het afgelopen boekjaar een enorm verlies heeft geleden. Als oplossingen voor het compenseren van het operationele verlies, heeft de Hema nu voorgenomen om haar bakkerijen te verkopen en internationaal het merk “Hema Amsterdam” te gaan gebruiken. Dit laatste is opmerkelijk, want de aanduiding “Hema Amsterdam” is nog helemaal niet als merk geregistreerd.

Zonder merkregistratie kan er ook geen sprake zijn van een geldig merk.

Daarnaast is het zo dat het gebruik van de aanduiding Amsterdam voor een merk niet altijd is toegestaan. Als de consument bijvoorbeeld denkt dat de Hema Amsterdam kleding verwijst naar kleding die afkomstig is uit Amsterdam, dan is het gebruik van het woord Amsterdam geen merkgebruik, maar gebruik van een geografische oorsprongsbenaming. Dit laatste is uitsluitend voorbehouden aan producten en diensten die daadwerkelijk uit Amsterdam afkomstig zijn.

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Champagne welke uit de Champagne streek moet komen, of, dichter bij huis, aan Edammer kaas die alleen uit Edam/Noord-Holland mag komen om zo genoemd te worden. Het merk Hema Amsterdam mag wat mij betreft dan ook alleen worden gebruikt voor producten of diensten van de Hema die uit Amsterdam afkomstig zijn. Voor producten of diensten die niet uit Amsterdam afkomstig zijn, kan de Hema beter weer gewoon het merk Hema gaan gebruiken.

Bron foto: Emma Line