BLOG

Het speelveld tussen ondernemer en investeerder

Deel 1 – De converteerbare geldleningsovereenkomst
Het is (ook) in Nederland inmiddels eerder regel dan uitzondering om allerlei Engelstalige – meestal uit de Verenigde Staten afkomstige – termen te gebruiken in de transactiepraktijk. Vaak klinkt het allemaal spannender dan het daadwerkelijk is en bepaalt het speelveld in de praktijk tussen de ondernemers en investeerder hoe en onder welke voorwaarden er uiteindelijk geïnvesteerd gaat worden.
 

Lees verder

Geen decharge bij de ING – Wat betekent dit?

Geen decharge bij de ING – Wat betekent dit?

Zowel het bestuur als de commissarissen van de ING hebben op de algemene vergadering geen decharge gekregen van de aandeelhouders. Het rampjaar 2018 met onder andere de witwasaffaire, waarbij voor 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie werd geschikt, bood sowieso weinig reden tot vreugde. Maar wat betekent het concreet voor de bestuurders en commissarissen dat zij geen decharge hebben gekregen?

Lees verder

Is het kopen van Intellectuele Eigendomsrechten uit een faillissement riskant?

The Legal Group Advocaten, onderneming advocaten Amsterdam Den Haag

TLG. Makes Legal Simple.

Wat is er aan de hand?

Partijen die intellectuele eigendomsrechten hebben gekocht van een curator van een failliete boedel komen vaak van een koude kermis thuis. Achteraf blijkt namelijk regelmatig dat de curator niet de rechthebbende was op de betreffende “IE rechten”.

Lees verder

Conflict tussen aandeelhouders over extra kapitaal snel oplossen?

TLG. Makes Legal Simple.

Wat is er aan de hand?

In een aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak bepaald dat de aandeelhouders unaniem moeten instemmen met een voorstel voor het aantrekken van extra kapitaal. Indien dat niet ook in de statuten is vastgelegd, leidt dit tot onzekerheid en kan dit een belemmering vormen voor investeerders.

Lees verder

Voorkom een familie-uitje naar de Ondernemingskamer

Het is niet altijd verstandig om met familieleden in een bedrijf te stappen. En als je dat doet, dan is het – onder andere – belangrijk dat voorafgaand aan de samenwerking een goede geschillenregeling is overeengekomen. Dit bleek eerder dit jaar andermaal uit een uitspraak van de Ondernemingskamer.

Wat is er gebeurd?

Vader en moeder zijn voor 51% en 49% aandeelhouder van het familiebedrijf dat zich bezig houdt met het snijden en bewerken van polyetherschuim voor de productie van kussens en matrassen. De vader is ook – al dan niet indirect – de enig bestuurder van de vennootschap. Na familieberaad is besloten dat de zoons als beloning voor hun inspanningen de aandelen van hun moeder (afgerond 49%) zouden verkrijgen.

Lees verder